Pelajar dari Mesir

Sunday, October 19, 2008

Seorang pelajar baru pulang dari Mesir tetapi di sana dia hanya bersuka-sukaan. Bila dia pulang, dia disambut oleh orang kampung dan digelar 'syeikh'. Dia berasa bangga.

Pada suatu malam selepas Maghrib, penduduk kampung menyuruhnya menyampaikan sedikit tazkirah. Dia mula menggelabah kerana dia tidak tahu apa-apa.Dia memberanikan diri naik ke mimbar masjid bagi cover malu. 

Dia memulakan ucapan dengan kata alu-aluan yang amat menarik dan menyebabkan penduduk kampung terasa hormat kepadanya.Kemudian dia bertanya, "adakah muslimim sekelian tahu apa yang akan disampaikan oleh saya sebentar lagi". Hadirin menjawab, " tidak" dengan penuh minat. 'Syiekh' menjawab balik, "kalau begitu, tida gunalah saya berucap sedangkan kalian semua tidak tahu apa yang akan saya sampaikan, wassalam"

Penduduk kampung mengatakan dalam hati bahawa tentu beliau mempunyai ilmu yang sangat tinggi sehinggakan begitu susah hendak mendengar tazkirahnya.
Pada malam berikutnya, seperti biasa dia naik ke mimbar dan memulakan ucapanya dengan ucapan alu-aluan yang amat hebat. 

Seperti biasa dia bertanya lagi adakah hadirintahu apa yang akan disampaikan olehnya sebentar lagi. Hadirin sepakat menjawab, "ya, kami sudah tahu".Syiekh menjawab balik, "kalau kalian semua sudah tahu, apa gunanya saya menyampaikannya lagi, wassalam".Kemudian dia pulang.

Pada malam ketiga sebelum 'syiekh' tersebu tiba, hadirin sekelian berpakat sebahagian dari mereka menjawab kami sudah tahu manakala sebahagian lagi akan menjawab kami belum tahu. Apabila syiekh naik ke mimbar dan seperti biasa dia bertanya, "adakah kalian semua sudah tahu apa yang akan saya sampaikan pada malam ini ?". Setengah hadirin menjawab mereka sudah tahu manakala setengah lagi menjawab mereka tidak tahu. 

Dengan mudah syeikh menjawab, "kalau begitu, saya syorkan agar yang tidak tahu bertanya pada yang tahu manakala yang sudah tahu, sampaikan kepada yang tidak tahu, wassalam". Penduduk kampung kehairanan dan amat pelik.

1 comments:

Anonymous October 19, 2008 at 6:03 PM  

aku penah baca lawak ni dalam mastika.takpa,gelak lagi baca.